fbpx

Гергана Лаптева

Гергана Лаптева е български писател и учен, член на Българския антарктически институт, геолог в базата „Св. Климент Охридски“ през 2006/07 и следващите сезони.

снимка: Дарик радио

Гергана Гришева Лаптева е родена на 17 февруари в гр. София.[1] Завършва Училището по изящни изкуства „Илия Петров“ със специалност „Живопис“. Висшето си образование получава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, в Катедра Геология, палеонтология и полезни изкопаеми, където защитава дипломна теза на тема „Долнокредна амонитна фауна в Еленския Предбалкан“, а последствие работи по докторска дисертация в района на гр. Бяла.

Гергана Лаптева е член и работи в Българския антарктически институт (БАИ) – Национален оператор на дейността на Република България в Антарктида, като завеждащ отдел „Култура“.

Гергана Лаптева е основател и координатор на програмата „ECOANTAR“ на БАИ, проекта „Terra Australis Incognita“ (Непознатата южна земя), „Еко Антарктида“ и „Усещането Антарктида“.

Името на Гергана Лаптева носи остров „Лаптева“. Наименованието е дадено от Комисията по Антарктически наименования (към МВнР) за приноса на Лаптева към дейността на България в Антарктика. Той се намира в архипелага Палмер, Антарктида.

Съставител е на алманаха „Непознатата южна земя – Terra Australis Incognita“.

Автор е на книгите „Посока юг – пътуване към Антарктида“, „Врата на боговете. Южна Америка – истории от земята на инките“, „Монетата“ и „Божествен аромат“.