Проект DNA: Делян Захариев, Неда Зарева, Анна Иванова

„Кодове за любов и вечност“ е роман за една мъчителна, изстрадана и вдъхновяваща любов, която се случва в настоящето, но е възможна само защото е заложена в най-дълбокото минало. Реално тя е проектирана в миналото, героите са свързани с това изтекло се във вековете минало, изпълнено с драматизъм и събития, които им позволяват да се познаят в настоящето. Сюжета преплита няколко тематични линии, развиващи се в България, Египет и Бутан. Авторите говорят за силата на намерението, за това как всички моменти в живота ни – и светлите и тъмните – са следствие от нашите лични проекции, в проявяването на вечния принцип „каквото е вътре, такова е и отвън“. Двамата главни герои достигат до това прозрение независимо един от друг. Те проумяват също, че имат силата и властта от позицията на своето настояще да променят не само бъдещето си, но и своето минало. Така в някои съдбовни премеждия в живота на човека, твърдят авторите, миналото драматично повлиява настоящето, но настоящето също по един магически начин е в състояние да променя и лекува миналото, и да го изпълни със смисли и човечност. По този начин то рефлектира и върху бъдещето, променя го и му добавя нова енергия. Дали това не е кода за липсата на всякакви ограничения в наслагващата се човешка вечност? Или е кода за сбъдването на всички наши съкровени желания?

Кодовете в това произведение са не само част от любопитното му заглавие, те са заложени в самия творчески процес. Инициаторите на този проект, например, имат смелостта да се изправят пред предизвикателството да работят в тройно съавторство – и именно тройно съавторство, а не сборник от написани от трима души текстове. Въпреки трите различни автентичности, гледни точки, начини на мислене и усет за реалност, се създава пълна хомогенност на стила.  Дали това е кода за синергията на различието?  Или за това, че във времето, в което живеем, всеки творческият акт може да добие нова сила от колективното съ-творяване?

Творческият процес на авторите започва при липсата на всякакви правила, схеми, предварително начертани концепции или сюжетна линия. Проектът стартира спонтанно и като забавление, а генерираната обща творческа енергия оформя свой уникален метод, който авторите кръщават DNA. По силата на този метод всеки автор започва своя собствена тема, но пише по определена схема в двата текста на останалите. Така и трите текста са лишени от едноличен автор и се оформят по подобие на сплитането на плитка. През призмата на този особен вид емпиричен експеримент, авторите осъзнават, че творческия процес е пресечната точка между свободния полет на мисълта и структурата; хаоса и реда, а усещането за смисъл се появява в златната среда между тези две измерения. Това може би е кода за „структурата на магията“?

Книгата е изградена върху основни постулати на Коучинг метода, който има силата да разкодира онези наслоени във времето схеми, които до голяма степен вместо нас самите определят кое е правилно и грешно, възможно или невъзможно. В основата си методът тръгва от един дълбоко забравен, но закодиран във всички нас въпрос: какво искам АЗ?

Първият читател на книгата е писателят Владимир Зарев – който в последвтвие влиза в ролята и на творчески ментор на авторите. За голяма изненада и на самите автори, в края на романа се оказва, че книгата има друг автор. Тримата инициатори са просто създателите на един съвместен креативен проект. Ето кои са те:  

Делян Захариев

Завършил е философия в университета в град Лювен, Белгия. Защитава магистърска дипломна работа по рядко разглежданата в историята на философията тема за понятието за двусмислие под ръководството на проф. Уилям Дезмънд. Има две публикувани книги на английски – колекцията от философски афоризми The Great Agora и романът David’s Star. По професия е мениджър човешки ресурси. 

В личен план е голям ценител на просвещаването и осмислянето чрез хумор; обича да свири блус на електрическата си китара; почитател е на офроуд преходите сред природата. 

Неда Зарева

В професионален аспект тя е интересна симбиоза между научно-изследователска дейност и жив бизнес опит.

През 1990 г. завършва немската езикова гимназия в София. В последствие придобива бакалавърска степен по психология, а през 2003 и докторска степен с успешно защитен дисертационен труд на английски език пред международен научен съвет в областта на когнитивната наука.

Непосредствено след това тя решава да смени научното поприще с по-практическа дейност и навлиза в полето на бизнеса. Натрупва повече от 13 години опит на ръководни позиции в сферите на мениджмънта и човешките ресурси в глобални международни компании, като работи основно в три бизнес сектора – търговски, производствен и медиен. Има също над 5 години опит като консултант, като основно разработва и внедрява системи за управление на хора, процеси и проекти; прави дизайните и провежда редица практически обучения на мениджъри от висше и средно ръководно ниво.

В личен аспект тя е силно екстремна личност, обиколила на мотор България и части от света, скачала с парапланер, преживяла редица рафтинг приключения, ентусиазиран скиор, ездач на коне и офроуд състезател с няколко извоювани купи. Съзнателно е умирала четири пъти с помощта на будистката практика пхова и силно се интересува от редица други (източни и западни) духовни и езотерични познания.

Анна Иванова

Завършила специалностите „Социална педагогика“ и „Българска филология“ в Софийския университет, професионалната ѝ кариера започва като възпитател в дом за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа. Там се среща с доброволчеството и участва в редица програми в България и чужбина, обучава доброволци, за известно време е част от групата обучители към Българската национална агенция, работеща по програмите „Младеж“ и „Младежта в действие“ на Европейската комисия. В момента работи в корпоративна среда като старши мениджър клиенти. Участва в организирането, разработването и провеждането на вътрешна менторска и коучинг програма, обучения за обучители, семинари за развитие на служителите. Сертифициран мастър НЛП (невро-лингвистично програмиране) практик от 2013 г.  и сертифициран професионален коуч (ECPC). Силно се вълнува от откритията на науката за невропластичността.

Говори английски и италиански, в свободното си време ще я намерите или в кухнята, където спретва някое аюрведично изкушение, или в ателието, където се занимава с плетене, шиене или някое друго ръкоделие.

Все още се чуди как Животът я събра с тия две луди глави, но неотклонно вярва в чудеса и в това, че Любовта ще спаси света.