Сашко Насев

Сашко Насев е македонски писател и драматург, роден в Кочани през 1966 година. Завършва обща и сравнителна литература във Филологическия факултет на Скопие и драматургия във Факултета по драматични изкуства на Скопие, където има и докторантура. Специализира също и в САЩ. Бил е редактор на културната секция на вестник „Студентско слово“ и сътрудник на Македонската телевизия. Професор във Факултета по драматични изкуства към Университета „Св. Кирил и Методий“ в Скопие.

Сашко Насев е един от най-продуктивните млади македонски писатели, автор е на дълъг списък от пиеси, пише сценарии за телевизионни филми, сериали и кино филми. Много от пиесите му са изключително успешни и се играят на театралните сцени в цяла Република Северна Македония и по света. През 2018 г. става изпълнителен директор на северномакедонския Културно-информационен център в София.

Най-новата му книга „Срещи с дявола“ е модерна, балканска версия на мотива да продадеш душата си на дявола в духа на „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. Романът на Сашко Насев се вписва успешно в традицията на градския магически реализъм.