Йордан Костурков

Йордан Костурков е български белетрист, есеист, преводач и университетски преподавател по английска и американска литература. Автор е на книги с литературоведски изследвания, студии, статии, очерци, романи, разкази и новели. Доктор по филология.

Роден е на 3 юли 1948 година в Пазарджик. Завършва английска филология в Софийския университет, специализира в Метрополитан Юниверсити в Лийдс и Университета на Луивил в САЩ. Работи като учител и редактор в издателство „Христо Г. Данов“  в Пловдив. От 1991 година е главен асистент по английска и американска литература в Пловдивския университет.

Член е на Международната асоциация за съвременни езици, на Колегиума на Залцбургския семинар, стипендиант на Комисия „Фулбрайт“, член на Академия „Черноризец Храбър“. Представен е в справочниците „Кой кой е в България“, „Кой кой е в българската култура“ и „Кой кой е по света“.

Член на Съюза на българските писатели, Съюза на преводачите в България, Съюза на учените в България, Дружеството на преводачите в Пловдив, Българската асоциация на преподавателите по английски език, Българското дружество за британски изследвания, Българската асоциация по американистика. Почетен гражданин на Луивил, щата Кентъки, САЩ.

Йордан Костурков е автор на десетина книги проза – от „Малка е Троя” (1982) до „Тайният живот на великите английски писатели” и „Новини от миналия век” (2006). Има многобройни публикации, преводач е на десетки романи от големите творци на английската и американската литература – Лорънс Стърн, Гор Видал, Мюриъл Спарк, Норман Мейлър, Джером Джером и много други. Най-новата му книга е романът „Лятна история“(2021).