Иван Андрусяк

Иван Андрусяк е украински поет, детски писател, прозаик, есеист и преводач. Роден е на 28 декември 1968 година. През 1992 година завършва Филологическия факултет на Ивано-Франковския държавен педагогически университет, а през 1997 и Украинската академия за публична администрация при президента на Украйна. Работи като журналист и редактор в различни медии, държавен служител, и литературен редактор на издателство. Живее в град Березан, близо до столицата Киев.

Андрусяк е един от основателите на литературната група „Нова дегенерация“ (1989-1996). Виден представител на литературното поколение от 90-те години. В ранното му творчество преобладават неомодернистичните, упадъчни мотиви, но по-късно еволюира до „прозрачния стих“. Той създава оригинален индивидуален поетичен маниер, основан на метафоризма – критиците го наричат ​​„плаваща семантика“.

След раждането на малката му дъщеря през 2005 година, Иван Андрусяк се насочва към детската литература. Пише детски стихове, приказни повести, повести-игри и философско поетически приказки.

Прозата му за възрастни се отличава с висока метафоричност и изследва човешката психология в трагични и гранични ситуации. Кратката му повест „Реставрация на снега“ (1993) се счита за един от най-добрите текстове на тема „Войната след войната“ в съвременната украинска литература.

Иван Андрусяк е автор и на есеистични книги, които се отличават с „митологично мислене“. В литературно-критическите си статии писателят анализира преди всичко поезия. Той е и изявен преводач на поезия, разкази, публицистика, приказки и книги за деца от руски, белоруски, грузински, полски, английски и други езици.