Деметра Дулева

Деметра Дулева е родена в София. Тя е филолог, писател и дипломат, живяла е в четири държави и говори пет езика. Завършва италианска филология и английски език в Софийския университет. Специализира сравнително езикознание в Рим. Кариерата ѝ започва като преводач на свободна практика. От 2003 се присъединява към състава на Министерството на външните работи. В момента живее в Париж, където работи като дипломат в Посолството на България във Франция. 

Дебютният ѝ роман „Странстващият албатрос” излиза през 2019 в издателство „Хермес”. През 2020 романът е сред шестте финалисти за Роман на годината на „Фонд 13 века България” и е номиниран за литературните награди на „Портал Култура” и „Хр. Г. Данов”. Същата година книгата печели наградата „Перото“ за най-добър дебют.

Романът „Преобърнати съзвездия“(2021) е новата й книга, която разказва за първата любов или за последните години на социализма и за натиска, който тоталитарната държава оказва върху индивида, но може да се приеме и като разказ за едно екзотично пътуване до остров Мадагаскар.

снимка: Литературен Клуб „Перото“