Габриела Манова

Габриела Манова е родена през 1995 г. в София. Възпитаничка е на Първа английска езикова гимназия. Завършва „Книгоиздаване“, а в момента следва магистратура „Превод“ в Софийски университет. Работи като редактор за издателство „Просвета“.

През 2019 година печели Голямата награда „Златното яйце“ на 36-ото издание на младежкия конкурс за поезия „Веселин Ханчев“. Нейни текстове са публикувани във вестник „Култура“, „Литературен вестник“, „Кръстопът“, „Нула 32“, „Под моста“, „Аз чета“ и други. Поддържа личен блог и блог за преводна поезия. Не може без музика, думи и път.

Дебютната ѝ стихосбирка „Навици“ (2020) е издадена от ИК „Жанет 45“. Редакторът Иван Ланджев казва: „Да погледнеш към небето и да видиш, че птиците са „небесни кавички“ означава да имаш специална връзка с езика. Да откриеш, че „сълзата дели оцелелия от удавника“ пък значи, че една подранила, неволна зрялост те осъжда да разбираш. В теб сърцето и разумът са се помирили от взаимно изтощение, от немай-къде – и са излезли стихове. Прочетете ги, запознайте се с навиците на тази поезия, стъпвайте в нейния ритъм. Нали все пак ритъмът е навикът на вечността?“