Вал Стоева

Вал Стоева е главен редактор на сайт “Детски книги” и председател на съвета на фондация “Детски книги”.  Насърчава грамотността и детското четене в България повече от 10 години. В сайта й Detskiknigi.com възрастните могат да намерят проверени и адаптирани към българските условия съвети и идеи за насърчаване на четенето, както и експертни отзиви за книги.  

Вал (от Валентина) е родена на 31 юли 1982 г. Учи в родния си град Ботевград до края на седми клас, а после посещава Класическата гимназия в София – НГДЕК „Св. Константин-Кирил Философ“. Изучава „Политология“ в Софийския университет и „Дипломация и международни отношения“ в НБУ.

От малка обича книгите. С помощта на баба си започва да чете още на 4-годишна възраст, а до първи клас вече е прочела цялата семейна библиотека с детски книжки.

Владее английски и немски езици, но иска да учи руски и холандски. Поставила си е за цел да убеди колкото се може повече деца, че четенето е полезно и забавно. Желае един ден българските читатели да имат безпроблемен достъп до модерните книги чрез библиотеките, а четенето и грамотността да бъдат на почит в обществото.

Плановете ѝ за развитие на детското четене са широкомащабни. Много е горда с кампаниите, които координира пряко – “Читателска щафета” и наградата за най-добра детска книга „Бисерче вълшебно“. С радост носи званието “Посланик на библиотеките”, връчено ѝ от Българската библиотечно-информационна асоциация.