„За неизбежната случайност“ и опити върху надеждата  с Иван Ланджев

Таня Йорданова

Първото представяне на книгата в България с есета, истории и фрагменти „За неизбежната случайност“ от Иван Ланджев е част от програмата на „Пловдив чете“.

През есента на 2020 година, случайно стиховете на Ланджев влязоха в живота ми, нашепвайки

да отпразнуваш показно живота, подобно голобрад Уолт Уитман някакъв, и ти така да атакуваш радостта докато не се подчини и не забиеш знаме в нея.

Завоевател да си на доброто и красивите ти мисли да се раждат все на светло. Така ще се научиш да извърташ погледа и да виждаш океани.“  

В ежедневния океан от разпръснати думи, в книгата „За неизбежната случайност“ седем фрагмента, седем предговора и седем послеслова се превръщат в острови. Ланджев е подредил думите и на всеки остров ме очаква писмо.

„Умишлените рекорди показват какво могат да постигнат хората. Случайните ни показват какво могат да преживеят.“ Случайност ли е да нямаш или умишлен рекорд е да имаш – звучи като да бъдеш или да не бъдеш. В зловещо поле се превръщат милион и едното желания и перото на Ланджев нокаутира с доказателството, че по-добре е да нямаш, щом твоето да имаш отнема нечие да бъде.

Тайните на всеки град и вътрешните дворове с примамващата сянка, двете тихи пейки откъдето някаква история започва, котките, които сякаш знаят – нищо от това не ти убягва, всичко под небето е достъпно. Ти си приобщен. Утопиите са отключени за теб. Пейзажите ти се предлагат като опитни любовници. Фенерите с познатите градини ти намигат съзаклятнически, ето: вече пишеш с повече глаголи.“

Сатирата е здравословна и за да смекчи болката от реалността, писмото продължава със сглобяване на истории за зеления боксов чувал. С Иван Ланджев сме приобщени към един и същ град, знаем тайните му и той нашите: за любовта, от която се срамуваме. Обаче в нас остава надеждата… и тук писмото свършва. Достигам до фрагментите с по-малко думи, преминавам през селфито, за да стигна до булевард „България“. Тук в писмото се говори за „дълг“ и „корупция“ и за съвестта, която все по-често остава чиста, защото не я ползваме.

На следващия остров чета думите на Мохамед Али: „Аз спор с виетконгците нямам“. Ланджев допълва, че боксът и шахът приличат на живота. Превъзхождат го, защото са с по-ясни правила, нещата са по-достойни. Единоборството е по-честно. Понякога ни се иска и в живота да е така. После Иван Ланджев, като „завоевател на доброто“ посочва, че „стилът е походката на свободата“. На последния остров бъдещето стопля, защото зависи от топлината, а топлината пътува от любовта.

Книгата е опити върху надеждата, опити върху българската ситуация, въпреки мълниите, според мен, бихме могли да възпитаме с усилията на волята и интелекта, да сме оптимисти, защото човекът е скептик. Да се надяваш излиза по-смело. Внимание, вратите се отварят. Имахме свободата и не знаехме какво да правим с нея. Само помнещият може да си позволи лукса на тъгата.

Представянето на книгата приключи. Не разказах за всички писма, които получих в „За неизбежната случайност“. Нареждам се последна и очаквам своя автограф.

– Кой е вашият герой в момента?

– Майка ми! Нямаше ме 6 месеца, липсвахме си.

– Коя е Вашата неизбежна случайност?

– Любовта!

„На света принадлежиш и сам си свят. Не можеш да застинеш върху страниците никога, защото взе решение да бъдеш песен. Навсякъде си тукашен. Едно прохладно и летливо настояще – увлечено от собствения ритъм, то вечно себе си догонва.“

Цитати от:

„ За неизбежната случайност“

„Разсъждение за метода“ от стихосбирката „Ти, непрестанна новина“, изд. „Жанет 45“

Снимки: Ванеса Попова