Време е за „Пробуждане между редовете“ – изложбата, облечена в думи на фондация „Emprove” гостува на „Пловдив чете“

Кристина Атанасова

Литература, изобразително изкуство, театър и музика се преплитат в едно, за да докоснат и вдъхновят, да излекуват и да променят. Това се случва благодарение на най-големия литературен фестивал в България – „Пловдив чете“ и фондация „Emprove”, която гостува в града под тепетата с „Пробуждане между редовете“ – изложба, която пробужда човешкото у човека.

Фондация „Emprove” е неправителствена организация, която застава зад жената и нейната битка с насилието под всякаква форма. Нейният основател Олга Минева създава кампанията „РаноБудна“, която цели „убиването“ на всяка форма на насилие още в зародиш, както и инициира създаването на общността на #ЖенитеSurvivors – жените, оцелели след травмични отношения.

Миналата година общността на #ЖенитеSurvivors към фондация „Emprove”, със съдействието на Британското посолство в България, успешно завършва професионален курс по творческо писане при британските автори д-р Уил Бъкингам и д-р Хана Стивънс. Така на бял свят се появяват трийсет микро истории в стил флаш фикшън, които отразяват пробуждането на човека от токсичен етап в живота му и намирането на смисъла да се изправи и да полети отново, но този път със собствени крила.

Изложбата „Пробуждане между редовете“ представлява преплитане между литература и изобразително изкуство. Личните истории на #ЖенитеSurvivors са изобразени върху бялото платно с много цвят и смисъл от двайсет и трима невероятни български художници, илюстратори и стрийт артисти, които изживяват по собствен начин написаните истории и ги претворяват в картини, които „проговорят“ с човешки глас – гласът на човек, който намира онази вътрешна сила и извисява гласа си, за да бъде чут, за да подкрепи, вдъхнови и подаде ръка на други хора, които в момента преминават през труден период от живота си.

В галерия „Aeterna“ зрителите се потопиха в магичния свят на литература, изобразително изкуство, театър и музика, придружени с аромата на чаша вино. В ролята на разказвачи на тези истински истории, вдъхновили българските художниците, се превъплатиха трима актьори от пловдивската театрална сцена – Матей Николов, Диана Атова и Василена Тачева, които майсторски уловиха и предадоха емоцията от общо деветте истории, които  представиха. А прелестният глас на Борис Селенски озвучи галерията със специално селектирани за събитието музикални произведения.

Изложбата „Пробуждане между редовете“ остава в Пловдив до 29 юни, за да имате повече време да й се насладите и да преживеете по собствен начин визуалните разкази на #ЖенитеSurvivors.

Заглавието съвсем не е случайно. Понякога човек се пробужда между думите, между редовете, между световете на литературата и изобразителното изкуство. Някъде там той съзира онзи лъч светлина в тунела, който да му помогне да намери себе си, да намери изход от тъмнината, която е преживял и изстрадал, за да се изправи и да продължи пречистен и пробуден.

Снимки: Фондация „Emprove“