Децата на Пловдив чуруликаха с „Приказки за чуруликане“ на Нели Маргаритова

Таня Йорданова

В деня на приказките от програмата на „Пловдив чете“ Нели Маргаритова представи своята книжка „Приказки за чуруликане“ с участието на Светла Божилова. Книги на Нели Маргаритова са номинирани за награди „Перото“ и „Бисерче вълшебно“.

Срещата започна с въпроса: „Имате ли любима птичка? Те как разговарят помежду си?“ Получиха се много и различни отговори, с което малките участници показаха, че познават птиците. След като децата отговориха, Нели Маргаритова сравни птичето царство със света на хората. „Птиците приличат на хората. При тях също има приятелство, любов, тъга, радост.“ 

Писателката разказа, че в книгата „Истории за чуруликане“ има четири приказки. Една от тях е за едно птиче, което има смело сърце. „Знаете ли, кое птиче е със сив цвят, малко и рошаво и не отлита през зимата на юг?“ Нели Маргаритова прочете приказката за врабчето Рош и неговите сестри.

„Родило се врабчето Рош

в един захвърлен стар галош,

сред локви, бурени, коприва

зад някаква си сграда сива…“

В книжката няма илюстрации и това се превърна в предизвикателство малките художници да нарисуват Рош, неговите сестри и котката. На края на приказката децата разбраха, че няма значение къде си се родил, защото е важно да носиш добротата в сърцето си.

  • Как започнахте да пишете за децата?
  •  От 2012 г. се занимавам с детска литература. По образование съм строителен инженер. Започнах с проза. Написах няколко книжки посветени на малката Рада. След това се насочих към римуваните приказки. Те са посветени на природата. Имам книжка за птиците, друга за насекомите. Децата ги харесват, предполагам, защото са в стиховорна форма.

Снимки: Красимир Кръстев