Да заключиш век история и „Светулките ще ти покажат пътя“

Станислава Лопатарева

Или как романът на Христо Георгиев Георгиев (Добротинов е неговият псевдоним) -„Светулките ще ти покажат пътя“ (получил награда през 2022 година в категория „Автор на българска художествена литература“) ни представя миналото, любовта и предателството.

По думите на известният пловдивски писател Антон Баев (модератор на събитието), авторът умело намира пулса на историческите факти и личните съдби. Това според него е един изключително стойностен роман „изпитание“. Тази пластична романова творба може да се чете и бързо, и бавно. Стъпил върху новелите на Емилиан Станев /“Крадецът на праскови“ и “ Търновската царица“/, този роман нито е исторически, нито за исторически личности.

Христо Добротинов много умело смесва личностните съдби и историята. Цикълът на историята се върти като калейдоскоп, чийто цветни стъкълца, като светулки ни връщат в спомените – какви сме били и какви сме искали да бъдем. Съветва ни да имаме уважение към миналото, за да не загубим бъдещето.

И след прочитането на романа остава усещането, като че ли истинският главен герой е родният град на автора – Велико Търново. 

Снимки: Ванеса Попова