„Пловдив чете“ научна фантастика и комикси с Петър Станимиров и Марин Трошанов

Петър Станимиров и Марин Трошанов с професионални съвети към учениците от художествената гимназия как се прави успешен комикс

Стажант: Йордан Бадов

В света на съвременната българска научна фантастика и комиксите, имената на Петър Станимиров и Марин Трошанов са жива легенда.  Първият с многобройните си творби за митичното вече списание „Дъга“, а вторият с фантастичната трилогия „Ламя еоод“ и историите за робота Чапек. И двамата автори са много продуктивни и    носители на престижни награди в своите жанрове. А общата им работа, комиксът „Дамга“, написан от Трошанов и нарисуван от Станимиров печели награда на международния фестивал в Белград, като преборва почти 300 конкуренти от 30 страни.

Станимиров и Трошанов с удоволствие се срещнаха с учениците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“ в рамките на авторско ателие от програмата на „Пловдив чете“. Учениците задаваха множество въпроси за техниката и спецификите на комиксите и получиха професионалните съвети  за тънкостите на това специфично графично изкуство от двамата автори. Те разгледаха изложените творби на младите художници от гимназията и отличиха комиксът „Ежедне Вие“. Изложбата все още може да бъде посетена в НЧ „Алеко Константинов“.

Цялата статия четете в КАПАНА