Наследничката на Димитър Димов с Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура

Един великолепен автор, така скромно я представи министърът на културата Боил Банов, връчвайки ѝ Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура „Христо Г. Данов“ 2019.

Наследничкката на Димитър Димов – Теодора Тимова, излезе силно развълнувана под стряхата на къщата-музей „Христо Г. Данов“ в Стария град и пое „бухалчето“ от ръцете му.

Припомняме, че носителят на ежегодната Наградата за цялостен принос в националната книжовна култура се определя от министърът на културата. Тази година тя бе връчена за 20-ти път.

Теодора Димова е родена през 1960 г. в София в семейството на писателя Димитър Димов. Завършва 114 АЕГ и английска филология в СУ. Учила е в Royal Court Theatre в Лондон. Била е журналист, преводач и преподавател по английски, работи и в редакция „Радиотеатър“ на БНР. Първата ѝ пиеса „Фюри“ печели през 1987 г. награда на конкурс в националното радио.През 2000 г. печели Първа награда на прегледа на Нова българска драма в Шумен и и Специалната награда на името на Маргарит Минков на Третия национален конкурс по драматургия. Ръкописът на романа „Майките“ печели голямата награда на конкурса „Развитие за 2004 г., а през 2007-ма наградата на Bank Austria за източноевропейска литература, както и наградата на София в раздел литература. Романът ѝ „Адриана“ е номиниран за наградата „Вик“ за 2008 г. През 2010 г. „Марма, Мариам“ печели Националната награда за литература „Христо Г. Данов“. Същата година е сред номинираните за националната награда за съвременна българска проза „Хеликон“. А през 2014-а това се случва с романа „Влакът за Емаус“.

Дамата на словото призна, че внимава за всяка своя дума и за това да бъде честна към читателите. Теодора Димова цитира Атанас Далчев, чиято 115-годишинина от рождението му отбелязахме наскоро.

 

„Един писател се познава не по това, което е написал, а по това, което не си позволява да пише.“

Това определи тя като свое второ верую, докато твори.

ЦЯЛАТА СТАТИЯ ВИЖТЕ ТУК