Златната четка на „Пловдив чете“: Когато светът е застрашен, книгите ни правят свободни

Ивелина Василева

Статията е публикувана в Медиакафе

Книгата не се избира по корицата, такава може и да липсва. Но нека си признаем, че хубавата корица е способна да даде впечатляващ завършек на писателя.

С особено внимение се обръща литературният фестивал „Пловдив чете“ към дизайнерите на корици на книги. Точно затова редом с наградата Орфеев венец на официалното откриване на фестивала се обяви носителят на титлата Златна четка.

Тази година наградата за художествено оформление отиде при Капка Кънева за цялостно творчество. От сцената на Античния театър тя благодари за вниманието на „Пловдив чете“ към работата на всички, които се занимават именно с тази дейност. „Когато светът е застрашен имаме книги, които ни правят свободни“, каза Капка, имайки предвди последните събития, покрай коронавируса.

Капка Кънева е родена на 5 февруари 1978 година в София. Завършва Художествената гимназия „Илия Петров“ и специалността „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия при доц. Стефан Груев и проф. Владислав Паскалев. През 2006 г. печели конкурс за престой и работа в „Cite Internationale des Arts“, Париж, а през 2008 г. защитава докторската си дисертация, посветена на нетрадиционните издания за деца.

Работи в областта на илюстрацията, книжния и графичния дизайн, хартиената пластика и колажа. От 2009 г. Капка Кънева преподава „Илюстрация и оформление на книгата“ в специалност „Книгоиздаване“ към Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Член е на Съюза на българските художници и „ADC Bulgaria“. Нейни творби са притежание на Националната художествена галерия в София, галерии и частни колекции в България, Франция, Германия, Норвегия, Гърция, САЩ и други страни.

На официалната церемония бе дадена наградата Орфеев венец на Георги Борисов, а събитието приключи с концерт на АКАГА.