Георги Господинов е първият българин с номинация за награда Booker

Романът „Времеубежище“ на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната международна награда, давана за конкретна творба – наградата „Букър“.ят Георги Господинов получи номинацията за престижната награда с романа си „Времеубежище“.

Господинов е първият български писател, номиниран за „Букър“. Книгата му „Времеубежище“, която е преведена на английски език от Анджела Родел, влиза в дългия списък с номинации, който включва 13 творби от целия свят.

Международното отличие в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Наградата се поделя между автора и преводача.

„Благодаря на всички, които ми вярваха и бяха убежище през цялото това време. И на останалите също“, написа след обявяването на новината Господинов в профила си във Фейсбук.

Списъкът, казва френската мароканска писателка и председател на журито Лейла Слимани, „отбелязва разнообразието и разнородността на литературната продукция днес“.

В тазгодишния дълъг списък от 13 автори има три езика – български, каталунски и тамилски – които не са се появявали досега.

Те избраха измежду 134 книги, публикувани между 1 май 2022 г. и 30 април 2023 г. и представени за наградата от издателите.