Бъдете почтени! – акцент в творческата работилница по журналистика на Пловдив чете

Творческа работилница „Как да напишем репортаж за културно събитие“ събра млади хора с интерес към журналистическата професия в двора на галерия „Джуркови“

Виктория Филипова – стажант 

„Бъдете почтени към вашите читатели! Журналистиката е отговорна професия“ – беше основното послание, което двамата лектори на творческата работилница Радослав Иванов и Владислав Севов поставиха в основата на добрата журналистическа работа. 

Събитието е  част от фестивалната програма на тазгодишното издание на „Младият Пловдив чете“.  Творческата работилница даде възможност на участниците да се срещнат с дългогодишните журналисти Радослав Иванов и Владислав Севов и да надзърнат в кухнята на културните новини. Водещите на обучението разясниха кои са  основните правила и  най –важните етапи при отразяването на културни мероприятия. Разкриха и много от спецификата на журналистическия труд и как протича работата на терен. Как да пишем за култура? Нужна ли е подготовка преди отразяване на самото събитие? Как се избира заглавие? Що е лийд? Какво е bottom line up front или как да строим словесни пирамиди в днешно време. Това бяха само част от темите, на които двамата журналисти обърнаха внимание. Те открехнаха вратата към времето, когато са направили своите първи стъпки в журналистиката, споделиха страховете и вълненията на начинаещия репортер. Наред с това, насърчиха младите да бъдат отворени към хора и събития и да не се страхуват от грешки. Сред присъстващите, освен организаторите от ИК „ Жанет 45“ и доброволците на инициативата, не остана незабелязана и талантливата и известна писателка Ина Иванова, която преди дни проведе творческа работилница за писане на поезия, също част от програмата на „Младият Пловдив чете“. „Беше ми интересно и полезно да видя как се случват нещата с думите от гледна точка на журналистите“, сподели изявената пловдивска поетеса, която преди месеци зарадва почитателите на изящното слово с новата си стихосбирка „Криле от папиемаше“, издание на ИК „ Жанет 45“. 

Интересът на участниците в уъркшопа бе силно провокиран. Първоначално предвиденият за тази среща час и половина се оказа недостатъчен за кандидат-репортерите и дълго след това те продължиха да задават въпроси към лекторите, разсъждаваха и споделяха свои възгледи по различни теми и обсъдиха някои от най-мащабните и любими  фестивали и културни събития в Пловдив и по света.

„В културната сфера е добре да следите не само самите събития, а и тяхната философия, тоест как се развиват във времето. И е добре да знаете, че текстът, освен тяло е нужно да има и душа“, посочи Владислав Севов, който акцентира и върху значими културни прояви в Пловдив. 

В края на обучението, младежите получиха покана да се впуснат в богатата културна програма на фестивала „Пловдив чете“, която вече започва и да създадат своите първи журналистически материали. Тези, които се осмелят да предизвикат себе си, ще получат възможност за публикация в пловдивски медии, както и в блога на фестивала – plovdivchete.com. От него можете да се информирате и за всички събития от програмата. 

Статията е публикувана ТУК