Алея на книгата учи децата на любов към четенето

Таня Йорданова

Най-веселите и забавни събития по време на фестивала „Пловдив чете“ се случиха на Алеята на книгата. Децата на Пловдив бяха там и се запознаха с авторите, представящи своите книжки: „Баба Дрямка“, „28 дни от живота на Катерицата“, „Малката мечтателка в бонбонения град“, „Камила, самолет, сладолед“.

В програмата бяха включени и събития за родителите, преводачът Красимир Проданов сподели новите тенденции в областта на детската литература, а Валентина Стоева представи книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родители“.

Като част от събитията, малките читатели имаха възможност да се запознаят с японското изкуство за разказване на истории „камишибай“, което е възникнало още през 12 в. Читателският клуб „Работливковци“ към библиотеката на НЧ „Светлина-1929 г.“ представи потругалската приказка „Рибката, която откри морето“, „История за лъва, който не можел да пише“ и „Приказка за моста“. Светла Божилова, библиотекарка в с. Труд, разказа приказките, като сменяше илюстрациите, нарисувани от самите деца.

Доброволците на „Пловдив чете“ подготвиха за малчуганите арт работилници. Мястото пред „Жълтата шатра“ се изпълни със звънливи гласчета. Детските песни се чуваха надалеч и привличаха интереса на децата – какво ли се случва тук? Красивите доброволки ги подканяха да вземат моливите и четките, за да рисуват.

Малките читатели станаха част от фестивала „Пловдив чете“, като оцветиха пространството пред „Жълтата палатка“ със своите усмивки и рисунки.

Преди да си тръгнат, децата поставяха отпечатък от ръцете си върху голям картон. Накрая, всеки участник в арт работилниците получи камъче от Мраморно море, и голям балон.

Снимки: Ванеса Попова