Деца избират любимата си книга до 15 април

До 15 април децата могат да гласуват за своя любима детска книга в сайта на конкурса „Бисерче вълшебно“ – единствената българска награда за детски книги, чието жури са самите деца. Тази година те избират измежду 101 заглавия, разделени в четири възрастови категории.

Конкурсът се провежда за шеста поредна година. Основна цел на проекта е да запознае читателите от 5 до 16 години със съвременната художествена литература, издавана на български език, както и да насърчи четенето сред подрастващите. Основател на конкурса е Вал Стоева – главен редактор на сайта “Детски книги”, председател на съвета на фондация “Детски книги“ и редактор „Детска литература“ в Аз чета. Тук може да видите кои са номинираните книги и да гласувате: http://www.biserche.com/.

По време на среща на библиотекари в НБ „Иван Вазов“ в Пловдив, Вал Стоева, която се занимава повече от 8 години с насърчаване на детско четене, посочи:

Всичко тръгва от промяна във фокуса. Никога тези, които задават въпроса „Защо децата не четат?“, не влизат в техните обувки. Когато променим фокуса казваме: „Да, те не четат, защото не четат, това, което ние им препоръчваме, това, което на нас ни харесва“. Децата следват онова, което е необходимо за тях. Те търсят отговори на въпросите си. Не може една книга, написана преди 150 години да им помогне да се справят днес. Поколението расте в объркан свят, родителите нямат време да обърнат внимание на това какво притеснява децата. Ако погледнем през очите им – за тях книгата е медия, източник на информация, който трябва да се бори с интернет, телевизията. Също така, пропускаме факта, че тези деца, на които ние проповядваме, че книгата е висша ценност, в много случаи не са виждали книга, докато не стъпят в училище, защото в днешните домове има огромни телевизори, не и книги. Ние не можем да бъдем ментори, да казваме само кое е най-доброто за децата, можем да ги подкрепяме, да четем заедно и да се изненадваме колко страхотни са новите детски книги и постепенно да ги водим към това, което ние харесваме като литература, но не насила“.

Националната награда „Бисерче вълшебно“ цели насърчаване на четенето и сред българчетата, които живеят в чужбина. Децата могат да изберат книга, издадена през 2017-та година. „Целите на тази инициатива са да се изгради грамотно бъдещо поколение и да се популяризира модерната детска и юношеска литература сред децата и възрастните. Книгите, които са номинирани не се изучават в училище. „Бисерче вълшебно“ насърчава и издаването на добра детска литература. За първа година всички книги са равностойни като книжно тяло. Тази промяна се случи за пет години. В първото издание  на конкурса имахме 5 български автори. Тази година са малко над 30 от 101 заглавия. Промяната се случва доста бързо“, разказа още Вал Стоева.

Тя сподели, че според дългогодишните си наблюдения децата предпочитат да четат книга на хартия, особено ако е направена с добри илюстрации. По думите ѝ, ако искаме малчуганите да четат, трябва да играем по техните правила и припомни една мисъл на индийския философ Рабиндранат Тагор: „Не ограничавай детето само със собствените си знания, защото то е родено в друго време”.

Статията е публикувана в Капана тук