Цветелина Александрова

Имена на участник във фестивала:

Цветелина Александрова

Книга, която представяте:

Дървета за прегръщане

Какво е за Вас художествената литература?

Обетована земя за свободен полет.

Как би изглеждала в едно изречение книгата, която ще представите на „Пловдив чете“ 2022 ?

„Дървета за прегръщане“ е моето субективно преживяване на обективната реалност – един възможен отговор на трудните въпроси, пред които бяхме поставени през последните няколко години на социална изолация, един отговор, който, надявам се – е съставен от здрав корен и широко разперени крила.

С какво Литературният фестивал „Пловдив чете“ е важен за Вас?

За мен това е още една чудесна възможност да срещна хора, настроени на моята честота.

Споделете една или няколко книги, които през последната година са Ви направили най-силно впечатление и напишете накратко защо: *“Карай своя плуг през костите на мъртвите“ – Олга Токарчук – Книгата ме впечатли с органичното поставяне на човека в заобикалящия го космос, характерно изобщо за тази силна писателка, оголената до „кост“ истина, че животът и смъртта са абсолютно азаимозаменяеми и за неизменно възраждащата се природа съществуването на човека е също толкова значимо, колкото и съществуването на едно стръкче трева, противопоставянето на човешката и природната „етика“, което остава да ни измъчва дълго след като сме погълнали тази нелека за възприемане книга. „Желтая стрела“ – сборник с разкази на Пелевин. Макар че много харесвам всичките му романи, разказите в този сборник особено силно ме впечатлиха като структура, образност и плътност на персонажите. „Невидима ръка“, Адам Загаевски – поет, когото считам за особено близък до любимия ми Бродски с опита му „да възпее осакатения свят“.

Към кой автор винаги се завръщате с удоволствие?

Пелевин – той е авторът, който винаги ме изненадва с това, че във всяка своя книга показва различно свое лице и при все това – винаги предизвикателно и интересно, многопланово и многопластово, безцеремонно си играе с езика, идеите, героите и читателя.