Ренета Бакалова

Имена на участник във фестивала:

Ренета Бакалова

Книга, която представяте:

„И други езици“

Какво е за Вас художествената литература?

Ключ, способен да отвори всякакви врати. Стига да е в правилните ръце. И спасение, защото литературата, особено добрата, има силата да лекува, да променя и да съгражда. Нещо особено нужно в тази крехка ситуация.

Как би изглеждала в едно изречение книгата, която ще представите на „Пловдив чете“ 2022?

Разходка по оста минало – настояще – бъдеще, защото, макар и да е клише, май сме обречени да повтаряме грешките от миналото, ако не познаваме историята.

С какво Литературният фестивал „Пловдив чете“ е важен за Вас?

От една страна това е моят роден град, тук написах първите си стихотворения и се вълнувам да се върна, вече пораснала. От друга – зарди традицията, преди десетина години, благодарение на този фестивал, открих някои от любимите си и до днес автори.

Споделете една или няколко книги, които през последната година са Ви направили най-силно впечатление и напишете накратко защо:

Ще започна с „Жена на вятъра“ на Александър Секулов – заради езика, безпощадно красив и гъвкав, за да бъде едновременно поетичен, но и прилягащ на проза. Дебютната стихосбирка на Ева Гочева „Съвсем друга история“, носител на голямата награда за поезия в конкурса „Южна пролет“ – заради баланса: тази книга едновременно говори и на обикновения читател и може да го привлече, но в същото време има и висока литературна стойност. От световната литература бих избрала „Херцог“ на Сол Белоу. Крайно време беше тази книга да се появи на български език. Защото е много важна.

Към кой автор винаги се завръщате с удоволствие?

Казандзакис