Зорница Иванова

Имена на участник във фестивала:

Зорница Иванова

Книга, която представяте:

Хроники на сходствата

Какво е за Вас художествената литература?

Тя е като прозорец в стая с висок таван, необятен простор, всеки ден с нова гледка, нов детайл. Средство за смирение. Думите успокояват, засилват слуха и усета. Четящият човек се учи на търпение и разбиране.

Как би изглеждала в едно изречение книгата, която ще представите на „Пловдив чете“ 2022?

Книга, която би могла да приюти несигурния, да притъпи безпокойството му и да покаже, че емоциите са нужната нишка на приобщаване между Аз-а и разхвърляния свят.

С какво Литературният фестивал „Пловдив чете“ е важен за Вас?

„Пловдив чете“ е важен заради възможността за искрен диалог между автор и (потенциален) читател. Фестивалът дава думата на млади и все още малко познати имена, кани читателя да опознае нови текстове и идеи.

Споделете една или няколко книги, които през последната година са Ви направили най-силно впечатление и напишете накратко защо:

Влюбих се в „По релсите“ на Невена Митрополитска, книга на различните гласове, обединени в тихото самообвинение и самозалъгване, книга на полуизговорените истини. Две прекрасни поетични попадения пък са „Познах те по сянката“ на Калина Линкова и „Единайсетте сестри на юли“ на Албена Тодорова – цветни думи на силни жени, вгледали се в детайла на деня.

Към кой автор винаги се завръщате с удоволствие?

Уилям Фокнър, Казуо Ишигуро, Силвия Плат, френските поети сюрреалисти (Пол Елюар, Андре Бретон и др.)