Среща разговор с преводача от китайски Стефан Русинов

Пловдив чете 2022
Литературен салон Spirt&Spirit
Издателство Колибри

Ви канят на среща разговор с преводача от китайски Стефан Русинов

Модератор: Ина Иванова

11 май сряда 2022, вторник, 19:00 ч.
Клуб „Петното на Роршах“, ул. Йоаким Груев 36

вход: свободен

~~~

Стефан Русинов е преводач на китайско- и англоезична литература, хоноруван преподавател по китайска култура в СУ „Св. Климент Охридски“. Съставител на поредицата „Китай отвътре“ и преводач от китайски език на всички текстове в нея.

Ина Иванова ще бъде модератор на срещата, а акцент в разговора ще е книгата „Безсмъртната смърт“ на Луи Цъсин, преведена от Русинов. Многократно удостояваният с престижни награди китайски фантаст Лиу Цъсин е автор на известната трилогия „Земното минало“. В третия том, „Безсмъртната смърт“, той доразгръща лъкатушната история на човечеството след избухването на трителната криза.

През 2021 година Стефан Русинов получи награда „Христо Г. Данов“ в категория „Преводач на художествена литература“ именно за превода от китайски на романите „Трите тела“ – първи том от трилогията „Земното минало“ на Лиу Цъсин, издателство „Колибри ООД“, и „Живи“ на Ю Хуа, издателство „Жанет 45“.

Фестивалът „Пловдив чете“ – 2022 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

The event is finished.