Премиера в Пловдив на антологията ПРИ ЧЕХИТЕ

За пръв път от десетки години назад в България излиза антология на съвременния чешки разказ – „При чехите.“ Книгата съдържа разкази на 48 съвременни чешки автори в превод на 19 преводачи; 48 портретни фотографии на авторите от 48 различни фотографи. Графичното оформление е на художника Христо Гочев, а редактор на 811 страници от чешки разказвачи в превод на български език е известната бохемистка, преводачка, езиковедка и професор на Софийския университет – Маргарита Младенова.
Без съмнение книгата е подходяща не само за бохемисти и ценители на съвременната чешка литература, но и просто на качествената и стойностна литература, която е запазена марка за България на изд. „Жанет 45“. Издателят Манол Пейков е един от двигателите на проекта, заедно с директора на Чешки център – г-жа Дагмар Остранска. Това е един рядък и изключително значим проект на съвременната чешка литература, излязъл като по чудо на български език. Побързайте да си купите книгата и не пропускайте да се срещнете лично с издателя и някои от авторите в антологията, както и с техните преводачи.
Книгата ще има две премиери. Първата ще бъде в Чешки център София на 24. октомври 2022 г. от 18 часа., а втората – на 25. октомври 2022 г. от 19 часа в литературен клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев“ 36, Пловдив) в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“ и Литературен салон Spirt & Spirit .
На премиерите в София и Пловдив ще присъстват авторките Боряна Додова и Лидмила Кабъртова. (Чехия).
На премиерата в София за книгата ще говорят проф. д-р Маргарита Младенова и доц. д-р Добромир Григоров от СУ „Св. Климент Охридски“.
На премиерата в Пловдив за книгата ще говори д-р Таня Янкова от ПУ „Паисий Хилендарски“ и тя ще се проведе в сътрудничество с катедрата по Славистика на Пловдивския университет.
Вход свободен.

The event is finished.