Брюксел – Гент. Разговор с Ирина Папанчева и Миглена Дикова

Каним ви на среща с Ирина Папанчева (за последния ѝ роман „Брюксел, разголен“) и Миглена Дикова (автор на стихосбирката „4four2twoна“)
модератор: Ина Иванова

Елате, за да поговорим за езика, сърдечната връзка между България и Белгия, за писането като акт и жест към света, за начините да изпишем и изпитаме личната си фортуна.

Ирина Папанчева работи като журналист, редактор, преводач и правозащитник, консултант. Живее в Белгия.
Автор е на: „Аз заеквам“ (2005), „Почти интимно“ (2007), „Анабел“ (2010), „Перо от пеликан“ (2013), „Тя, островът“ (2017),„Добре дошъл, Натан“ (2019), „Брюксел, разголен“ (2022)

Миглена Дикова е филолог, доктор по философия, преподавател и поет. Преподава български език и култура в Университета в Гент, Белгия. Автор е на стихосбирките „Будна вода“ (1992) и „4(FOUR)2(TWO)НА“ (2021). Наред с поетическите творби, Миглена Дикова е автор на редица изследвания, посветени на българската и руската литература.
––
Историята на романа „Брюксел, разголен“ (ИК „Знаци“, 2022) ни среща с Ирис, млада българска журналистка, която пристига в Брюксел за стаж в Европейския парламент през 2003 г. Брюксел има много гласове, езици, идентичности, но носителите им живеят затворени в своите общности. Какво става, когато случайността наруши границите им и ги срещне?

„Несъмнено „4(four)2(two)na“ е важно естетическо
събитие в българската литература, нов, сложен
възел в конструирането на женското поетическо
виждане на света, един щастливо-тъжен подарък за
читателите“,
казва Аделина Агушева от Манчестърски университет за стихосбирката на Миглена Дикова, която излезе през 2021 в изд. „Мусагена“

The event is finished.