Пловдив чете ● Литературен кът ● Срещи ● Читалня ● Библиотека

Площад „Централен“ 

Издателство Carrot:
Пътувай с Крум и помагай на различни герои да намерят пътя си с картите  „Пътуваща Луна. Игра на сцената. Участници. 5-6+

Какво е Пътуваща Луна за нас (Симона и Крум)?

За да обясним най-добре какво представлява Пътуваща Луна може би е нужно да ви споделим как тя влезе в нашия живот и стана красива част от него.

Разказите за пътуването на Луната по нощното небе вече се превърнаха в  традиция за нас вечер преди лягане.  Преди нашият син да заспи Крум разказва по два разказа, докато Симона и Николай (нашият прекрасен син) слушат заедно. В историите Луната всеки път се среща с различен персонаж, на когото помага. Ще ви дадем пример с разказа „Умът му не беше там“. В тази история Луната среща угрижен орангутан, чиито ум е избягал от него, защото, вместо да мисли за „хубави неща“, той го тормози със злободневни теми. Може би ще припознаете в този образ възрастния, вглъбен в сметки, работа, взаимоотношения, които му пречат да обърне внимание на семейството си, на детето си? А може би не.  И все пак, когато Луната разбира за какво си мисли орангутана го съветва да използва ума си, за да мисли за „хубавите неща“.

И тук разказът прави пауза. Луната има нужда от помощ – какво да каже на орангутана? Кои са „хубавите неща“?

Тук Крум се обръща към Симона и Николай: „ Сега можем ли да помогнем на Луната?“ А Симона продължава към Николай: „Какво е хубаво нещо, за което да си мисли човек…или орангутан?“ При което Николай, готов да помогне на Луната, казва: „Хубаво е да си мисли, например, за гушкане…и за цирк!“

Тук ние си намигваме, знаейки, че преди няколко часа сме били на цирково представление и си потвърждаваме, че за Николай това е било специално преживяване.

Крум използва предложението на Николай и така завършва разказа.

Разказите в Пътуваща Луна са с отворен край и отворено начало – така всеки е продължение на другите, но и всеки може да е пръв за вечерта.

„Може ли още един?“ – пита нетърпеливо Николай.

Затова, ако си спомняте, в началото споменахме, че традицията ни е да разказваме по два от разказите за пътуването на Луната.

Така Луната се превърна в специална част от нашите вечери. Докато имаше пълнолуние и на небето често я виждахме вечер, Николай с трепет в очите я поглеждаше и ѝ пожелаваше „приятно пътуване“ преди да легне.

Но може би най-специално се почувствахме една вечер, когато, след двата разказа, за които се редувахме кой да ги разказва, Николай пожела той да разкаже за Пътуващата Луна. И така той сам съчини история, в която Луната се срещаше с малки птичета в гнездо, след което се обърна към нас с думите: „А сега дали ще помогнете на Луната?“

За нас Пътуващата Луна донесе нежност и красота, но и радостта от правенето на добро и помагането на друг. Сега Луната (небесното тяло) сякаш ни намигва нощем, а ние ѝ отвръщаме с усмивка…някак по наш си начин, който ние и Луната си знаем.

И това не е всичко!

Песента „Пътуваща Луна“, която Елица написа и с която ни вдъхнови, е неотменна част от разказите. Това е невероятна радост и чест за нас! А като родители – това е безценно! Красотата на вечерната ни традиция успяваме да внесем и във всяко наше пътуване, когато в колата пуснем диска и се потопим в магическата музика и нежния глас.

„Пътуваща Луна“ не е детска песен – тя е песен, която вдъхва нежност, доброта и любов. Така тя може да докосне всеки, без значение на колко е години. И ще ви накара да почувствате, че и вие пътувате заедно с Луната.

Историите и музиката вдъхновиха и Ани, която нарисува света на Пътуващата Луна. С трепет очаквахме всеки нов имейл, в който откривахме по един нов персонаж от историите. Образът на Луната ни ставаше все по-познат, все по-близък и очакван.

Илюстрациите са преди всичко искрени, създадени с вдъхновение и усет. Те са нетипични, но някак уютни и по прекрасен начин завършват представата, създадена от музиката и текста.

Цялостно преживяване

Пътуваща Луна е чудесен начин да въведете едно дете в света на добротата, на симпатията и подкрепата, разбирането на различния и осъзнаване на собствената личност. И всичко това се случва по различни пътища. Заедно. За да се създаде цялостно преживяване, което да вдъхнови.

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds