Среща разговор с чешкия писател Петър Борковец

Чешки център София, изд. „Жанет-45“ и изд. „Мега Принт БГ ЕООД” ви канят сърдечно на литературна среща и дискусия с чешкия поет, писател и преводач Петър Борковец на 16 май от 19.00 ч в литературен клуб „Петното на Роршах“ (ул. „Йоаким Груев 36, Пловдив). Събитието е в рамките на литературния фестивал „Пловдив чете“. Организира се съвместно с катедрата по славистика на Пловдивския университет и Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно. Модератор: Ина Иванова.
ОЧАКВАМЕ ВИ!
Петър Борковец (р. 1970) е съвременен чешки поет, прозаик, редактор, преводач и драматург. Работил е като редактор на литературното издание „Souvislosti“ (Отношения), на вестника и в едноименното издателство „Lidové noviny“ (Народен вестник) и на „Literární noviny“ (Литературен вестник).
В момента работи като драматург на литературното кафене „Фра“. От 1990 година досега е издал петнадесет книги. Носител е на наградите „Иржи Ортен“ (2005) за стихосбирката „Пътека“, „Норберт Казер Прайз“ и „Хуберт Бурда Прайз“ (2001) за стихосбирката „Работа на полето“, „Поетик доцентур по литература“ от Дрезден, премия „Томаш Храх“ за превод на „Орестея“, годишна награда на
Литературния фонд за цикъл от четения в кафене „Фра“ (2009), наградата „Федригони Кард котюр“ (2017) за книгата „За какво мечтаят“. Има десет издадени книги и на немски език. Разказът „Колибри в Бризигела“ излиза за първи път в оригинал в книгата с разкази „Lido di Dante“ (2017). През 2023 г. негови стихотворения излизат в антология на съвременната чешка поезия „Гласове от сърцето на Европа“ (изд. „Мега Принт БГ ЕООД“) на български език.
Събитието се организира от литературен фестивал „Пловдив чете“ и Чешки център – София, като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023 и с подкрепата на Община Пловдив.

The event is finished.