Среща разговор с Тодор Костадинов за сборника му с пловдивски разкази „Ничия. Трите начина на Мариана“. С участието на Владимир Тороманов

Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2023, заедно с
Издателство „Сиела“
Ви канят на
представяне на книгата с пловдивски разкази „НИЧИЯ. Трите начина на Мариана” от Тодор Костадинов.
С участието на Владимир Тороманов.
Тези разтърсващи разкази, тези почти истински истории, са колкото пловдивски, толкова и български. Но най-вече човешки.
Тодор Костадинов и неговите герои ще ви поведат по хилядолетните каменни улици до най-скритите и съкровени места в сърцето на Вечния град, по най-дългата Главна улица, при най-истинските хора.
Такива покъртителни истории са се случвали, случват се и ще се случват под хилядолетните хълмове. Защото те се случват с нас.
Авторът е напуснал родния Пловдив на младини, обиколил е целия свят и най-после е разбрал, че няма такъв град. Пловдив, който никога не може да бъде напуснат.
Защото той е винаги в теб!
Тодор Костадинов е роден на 4 август 1959 г. в град Сунгурларе,
Бургаско. Животът му е свързан с Пловдив, където завършва Математическа гимназия и записва българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. През 1984 г. завършва същата специалност в СУ „Климент Охридски”. Работил е като учител по литература в Кремиковци. От 1986 до 1992 г. работи като журналист в различни вестници и списания. От 1990 е собственик на рекламна агенция и издателство.
Печатал е свои произведения в почти всички литературни издания, включително „Пламък”, „Дружба”, „Септември”, „Литературен фронт” и други.
През 1986 г. дебютира едновременно с две книги – сборника разкази „Девет дни в Париж” (изд. „Народна младеж”) и повестта „Забрави страха, Филипе” (Военно издателство).
През 1996 г. след 10 години мълчание излиза от печат третата му книга „Признай, че мислиш за мен” (изд. „Св. Георги Победоносец”), писана в началото на 80-те години на миналия век и обиколила почти всички български издателства преди 10 ноември 1989 г.
Романът „Софийско жителство”, писан през пролетта на 1984 г.,
има същата съдба. Той излиза едва през 2004 г. – двайсет години след написването му – в 2000 броя тираж, който автора подарява на свои познати и приятели. През 2014 г. – трийсет години след написването на книгата – издателство „Сиела” прави второ издание на романа, представен в поредицата „Книги от чекмеджето”. Негови творби са превеждани на руски, чешки, полски и английски езици.
Тодор Костадинов живее и работи в София. След 30-годишно отсъствие от литературния живот, той отново започна да пише разкази.
Кога: 19.06, понеделник, 18:00 часа
Къде: Културен център „Тракарт“ (подлез „Археологически“)
Събитието се организира от литературен фестивал „Пловдив чете“ като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023 и с подкрепата на Община Пловдив

The event is finished.