Разговор с Цвета Делчева за „Цяло тяло“

Литературен фестивал ПЛОВДИВ ЧЕТЕ 2023, заедно с Издателство „Ерго“ представят: романа „Цяло тяло“ от Цвета Делчева и разговор с авторката. С участието на проф. Светлана Стойчева

За книгата: Човек може да бъде убит два пъти, ако бъде убита и паметта за него. Хора от различни поколения, социални слоеве и професии се опитват да разкрият истината за една смърт, но и да се спасят от терзанията на вината.
Техните свидетелства, изградени през темите за тялото и киното, обясняват много повече тях самите и възлагат разследването на читателя.

„Цяло тяло“ е съвременен криминално-психологически роман, в който се разискват 16 версии за едно произшествие/нещастен случай/престъпление, от които всяка една може да бъде колкото вероятната, толкова и невероятна…

Романът ще бъде представен от Светлана Стойчева, професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Авторът ще прочете откъси от книгата, след което ще има свободен разговор с присъстващите.

За автора:
Цвета Делчева е родена в гр. Панагюрище. От 1980 г. живее в София с прекъсвания от общо осем години в Брюксел и Виена. Завършила е специалността „право” в СУ „Св. Климент Охридски”. Работила е като литературен сътрудник, редактор, юрисконсулт и държавен служител.

През 1992 г. излиза първата й самостоятелна поетична книга „Отвъд предела“ – издателство „Пан”. През 1995 г. „Свободно поетическо общество” издава втората й книга със стихове – „Изрядна нощ”, а през 2000 г. „Аквариум Средиземноморие” издава стихосбирката й „Слънцето си е на мястото“. Следващите й две книги с поезия са издадени от „Стигмати” – „За градовете и нещата“, 2004 г. и „Краят на лятото, вечността“;, 2006 г.

Книгата „За градовете и нещата” е преведена от Георги Ангелов и издадена на френски език – „Des villes et des choses, 2006 г., издателство „Bénévent”, Ница-Париж.“

„Краят на лятото, вечността” е преведена от Габи Тийман и издадена на немски език – „Ende des Sommers, Ewigkeit”, 2012 г., издателство „Гарамонд”, Виена, а откъси от нея са публикувани в немския литературен сайт „Фикспоетри” и в антологията „Лирика и проза на нашето време” на немското издателство „Карин Фишер”.

Първият й роман е от 2010 г. – „Реконструкция”, издателство „Сиела”, с второ, преработено издание през 2016 г., електронно издателство Литернет. През 2015 г. „Ерго” издава втория й роман – „Скъпи непознати”, представен на „Пловдив чете“ през 2016 г.
Има отличия от литературни конкурси за поезия и номинации за наградата Хеликон за нова българска художествена проза за „За градовете и нещата” и за „Реконструкция”, както и номинация за Годишната награда на портал „Култура” за „Скъпи непознати”.

Последната й книга с поезия – „Отворени възможности”, издадена от „Ерго”, 2019 г., е отличена със специалната награда на името на Иван Николов 2019 г. и с голямата награда на името на Христо Фотев 2020 г. Книгата е преведена на испански език от Рейнол Перес Васкес и е издадена през 2022 г. от чилийското издателство Ril Valley. Текстове от нея са включени в антологията на съвременната българска поезия „Terra Incognita“ на същото издателство, 2021 г. „Цяло тяло“ е третият й роман, издаден от „Ерго“ в края на 2022 г.

За представящия:
Светлана Стойчева-Андерсон е българска литературна историчка, професор в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, КАТЕДРА „СВЕТОВНА КУЛТУРА“ ФАКУЛТЕТ „ЕКРАННИ ИЗКУСТВА“.

Проф. д-р Светлана Стойчева е родена на 3 дек. 1959 г. в гр. Провадия, Варненска област. Завършва Българска филология в Шуменския университет „Еп. Константин Преславски“ (1984) и редовна докторантура към Катедрата по българска литература в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1986–1990). През 1993 г. защитава дисертация на тема „Приказното творчество на Николай Райнов“. През 1989 е назначена за редовен асистент в Софийския университет, а от 1999 г. – за доцент на същото място. През периода 2000–2004 и 2009–2011 г. работи като лектор по българска литература и култура в Пекинския университет за чужди езици, Китай.

През 2011 г. става редовен професор по теория и история на литературата в Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“. Научните ѝ интереси са в областта на българския и европейския модернизъм, антропологията, синтеза между различните култури и между различните изкуства. Публикувала е монографиите “Приказките на Николай Райнов – между магиката и декорацията. – София: УИ Св. Кл. Охридски, 1995; Приказката в българската литература през XIX век. Опит върху емпирията на приказката. – София: Карина – Мариана Тодорова, 2009; Литературата за деца – промени в завещаното.
Сборник статии. – София: Сонм, 2014; Боян Магесника. Изследване на литературния мит. – София: Изток-Запад, 2017. и над над 100 научни студии, статии и рецензии.

Кога: 25.06, неделя, 16:00 часа

Къде: Bee Bop Cafe

Събитието се организира от литературен фестивал „Пловдив чете“ като част от Календара на културните събития на град Пловдив за 2023 и с подкрепата на Община Пловдив

The event is finished.