Разговор с преводача Крум Крумов за работата му по романа „Емпузион“ на нобелистката Олга Токарчук

На 8 октомври 2023 от 18:00 в любимото Bee Bop Café представяме „Емпузион“. Дългоочакваният нов роман на Олга Токарчук е първият след получаването на Нобела (2018) и след монументалния опус „Книгите на Яков“ (2014).
 
Заповядайте на една натуротерапевтична среща в междинното пространство на сцената, за да си говорим за емпузи, духове и най-слабото място в душата; да проверим дали светът е черно-бял, вярно ли е, че винаги на нас нещо ни липсва, а всички останали го притежават. Е ли жената минал и по-низш етап в еволюцията? Кой ни наблюдава от сърцето на мрака?
 
Един разговор между Крум Крумов и Невена Дишлиева.
 
Книгата излиза на български с частичната подкрепа на програма „Творческа Европа“ на ЕС. Представянето в Пловдив е в рамките на фестивала „Пловдив чете“.
 
За книгата:
Септември, 1913 г. Гьоберсдорф, днешно Соколовско, Долна Силезия. Студентът от Лвов Мечислав Войнич пристига в специализирания санаториум за лечение на белодробни заболявания с надеждата да оздрави уязвимото си тяло. Попаднал в колоритна компания от хоспитанти, бъдещият инженер е въвлечен в дискусии по наболели теми: от естеството на света и надвисналата над Европа война до мястото и ролята на жената в социума. Разговорите, макар и универсални, връщат героя в утробата на собственото му минало – там, където се е чувствал наблюдаван, под обсадата на чуждите погледи, хронично неразбран и притиснат под тежестта на очакванията.
 
Междувременно в курортното селище стават смущаващи инциденти, носят се слухове за трагични събития в непосредствена близост. Това изпълва обитателите на санаториума с безпокойство. Нещо или някой сякаш се опитва да проникне при тях. А може би вече е тук.
 
Един роман за нуждата от обич. И за проклятието на криворазбраната грижа. Книга за несъвършенствата, от които сме направени, и за очите, с които ни гледа светът. За светлината в изгнание. За контрапунктите на съществуването и за враждите, заради които надеждата за хармония често изтънява. За слабите места в душата. И ето ни пак там: ние срещу вие, видимо срещу невидимо, жени срещу мъже, природа срещу култура.

The event is finished.