Разговор между писатели за наследството, идентичностите и траекториите: истории и фикция в европейското въображение

ПЪРВА ЧАСТ

Френският институт в България представя дискусията „Изправени пред войната – Европейски диалози: „От Балканите до Черно море: европейски наследства, идентичности и траектории“. /Събитието е с предварителна регистрация за участие и местата са ограничени!/

Това е разговор между писатели за наследството, идентичностите и траекториите: истории и фикция в европейското въображение (Първа част): Георги Господинов (България), Матиас Енар (Франция), Елица Георгиева (България) и Томаш Рожицки (Полша). Модератор на срещата е Фредерик Мартел, социолог и писател, журналист в радио France Culture (Франция). 

Каква европейска история споделяме? Какви са културните характеристики и политическите разкази, които оформят и поддържат проекта за обединена Европа в София и Париж, в Киев и Мадрид, в Берлин и Букурещ, във Варшава, Рига и Амстердам, в Будапеща и Рим, в Белград и Скопие, в Сараево и Кишинев и във всички останали европейски столици? Тези въпроси изискват неотложен отговор след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За да се намери отговор на тези въпроси, Френският институт в Париж през есента на 2023 г. постави началото на поредица от публични дискусии в Европа, озаглавени „Изправени пред войната – европейски диалози“. Програмата започна в Прага в Карловия университет, като част от ежегодния форум на Европейската среща на високо равнище в Прага и продължи във Вилнюс, Варшава и Амстердам, преди да се пренесе в София и Пловдив в България.

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds