Представяне на ретроспективен каталог на художника Лъчезар Бояджиев

Представяне на ретроспективен каталог на художника Лъчезар Бояджиев

19.06, 19:00 artnewscafe (ул. Отец Паисий 38)

Галерия Сариева представя…

Ретроспективен каталог на Лъчезар Бояджиев „Ремонт в света на образите“
Разговор с Лъчезар Бояджиев и Яра Бубнова

Модератор: Веселина Сариева

На 19 юни ще бъде проведен разговор за творчеството и кариерата на Лъчезар Бояджиев в контекста на каталога за ретроспективната изложба на автора в MOMus-Contemporary, Солун през 2020 г. Експозицията „Re-building the World of Images. 1991-2019“ представя творби на артиста от близо 30 години, обединявайки произведения от началото на 90-те години на XX век до съвременни експерименти. В тях Бояджиев борави с характерното за него критично визуално изследване на настоящето, манифестиращо се като „ремонт в света на образите“, които биват преосмислени и преоценени.

Каталогът „Ремонт в света на образите“ е издаден на гръцки и английски език от MOMus – Metropolitan Organization of Museums of Visual Arts of Thessaloniki. В изданието са включени текстове от Яра Бубнова, Теодор Маркоглу, Сираго Тциара и Мария Тцантцаноглу. Ще имате възможност да закупите каталога и да получите автограф от художника.

Лъчезар Бояджиев живее и работи в София. Един от най-известните съвременни български художници, в работата си той се интересува от лични интерпретации на обществени процеси, от интеракцията между частно и публично, от градската визуалност и от света днес, разположен между утопията и дистопията. Неговата медия са инсталацията, фотографията, рисунката, обектът, текстът, видеото и перформативните лекции. Авторът е член-основател на ИСИ-София.

Яра Бубнова  куратор и художествен критик, завършил висшето си образование в Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“. Тя е директор на Националната галерия в София и член-основател на Института за съвременно изкуство – София (ИСИ).

The event is finished.