Късо кино във „Фарго“ с премиера на „Ако имаше филм за мен“ | С гости от екипа на филма.

Тази сряда ви каним на специално издание на „Късо кино във „Фарго“ със специалната подкрепа на „Жанет-45“, като част от програмата на „Пловдив чете“ ще видим новия документален филм за поетесата Димана Йорданова „Ако имаше филм за мен…“ на реж. Пламен Николов, както и още един негов филм – „ТУЙ ТО“, посветен на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България.
АКО ИМАШЕ ФИЛМ ЗА МЕН
„Ако има филм за мен“ предлага много интересен поглед към Димана и стиховете, като тя е едновременно главен герой и страничен коментатор. В продължение на 20-25 минути тя разсъждава какво трябва да има в един филм за нея. Говори за себе си в трето лице и с отстранение като за някой друг, когото познава добре. Този разказ е накъсан от стиховете й, които чете сама. Авторите на филма са се постарали да уловят различните й лица и чрез различните визии, когато разказва и когато чете, чрез осветлението, играта на цветовете, допълнителните кадри. Внушението е все едно тя се режисира на живо, а в края влиза и в ролята на зрител, който гледа готовия филм“.
ТУЙ ТО
Филмът разкрива съкровенните подтици за творене на едни от най-големите майстори на пластичното изкуство в България – скулпторите акад. проф. Величко Минеков и акад. проф. Крум Дамянов. Те са автори на едни от най-популярните монументални скулптури в България. Филмът съпоставя мирогледа на големите майстори с двама млади творци, които вървят по стъпките им. Лентата „Туй то“ задава дълбоки въпроси като: „Как протича тайнственият творчески процес“ и „Какъв е смисълът на изкуството?“, а отговорите са болезнено откровени, особено от творците от младото поколение – Румен Панайотов и Момчил Николов.
***
Напомняме ви да резервирате местата си предварително на телефон: 087 720 0607.
ВХОД СВОБОДЕН!
Проектът се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив – Plovdiv Municipality

The event is finished.