Елена Панайотова разказва

Среща с вдъхновяващата Елена Панайотова и нейната книга „Приложен театър. Теории и практика от България до Африка“
модератор: Ина Иванова
 
Освен теоретично изследване на практиките и видовете „приложен театър“ Елена Панайотова споделя своя многогодишен мултикултурен опит. Книгата представя работата й с деца в рискови социални групи, както в България, така и в Кения, досега им до изкуството, трансформацията, която емпирично постигат в процеса на създаване на театрален спектакъл.
Очаква ни разговор за игровите модели, за работата с маски, за вярата в каузи и театъра.
Елена Панайотова е доктор по театрознание и театрално изкуство към Нов български университет.
Преподавател по актьорско майсторство и режисура, и театрална антропология в Нов български университет (1995-2000; 2017-2022), преподавател по театър в Университет за изкуства в Утрехт, Холандия (1999-2013). Гост преподавател в Националния университет в Сан Хосе, Коста Рика (2011). Води обучителни ателиета по театър в Европа и Африка.
Съосновател и председател на фондация „Ден Гри“, чрез която от 1999 г. реализира и продуцира над 100 международни театрални проекти. През 2003 г. инициира ежегоден проект „Лятна театрална академия за деца в риск“ в с. Широка лъка, който от 2010 трансформира в международна програма „Артисти за деца“ в Кения и България. Проектите, които ръководи в сферата изкуство и образование, въвличат над 300 артисти и 5000 деца от четири континента. През 2016 г. инициира и ръководи проект „Performance Art for Youth Africa“ (PAYA) в Кения и Танзания, който е сред 8-те от общо 1800 проекти подкрепени от ЮНЕСКО.
Спектаклите на Е. Панайотова са били в селекцията на множество европейски и национални театрални фестивали и форуми(Сърбия, Македония, Унгария, Чехия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Румъния, Германия, Холандия, САЩ, Иран и др.).

Литературен салон Spirt&Spirit
Литературен фестивал Пловдив чете
клуб Петното на Роршах

The event is finished.