„Духовни маршрути“ – опознавателни разходки из Пловдив със Стефан Шивачев

Издателство „Летера“ организира за пловдивчани и гостите на града пешеходни разходки с опознавателна цел „Духовни маршрути“: Пловдив по пътя към модерния свят. Сборният пункт е на Площад „Съединение“. Водач е дългогодишният директор на Историческия музей д-р Стефан Шивачев, историк, автор на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти.

По време на Освобождението през 1878 г. Пловдив е ориенталски град с население от около 33 000 жители. Само за 70–80 години градът преживява времето на своята модернизация и в средата на ХХ век вече е стохиляден град с приложен градоустройствен план, водоснабдяване, канализация, изградена индустрия, построени нови архитектурни ансамбли в централната градска част. Маршрутът ще бъде илюстриран с представената в сградата на Регионалния исторически музей на площад „Съединение“ едноименна изложба с богат визуален материал и богати музейни колекции. Ще се акцентира на построените през тези десетилетия сгради, които и днес са важна част от архитектурното богатство на Пловдив и на онази плеяда от творци – съзидатели като Люсиен Шевалас, архитект Йосиф Шнитер, десетките български архитекти, създателите на индустрията – Магърдич Томасян, Пантелей Генов, Христо Сяров, Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер; на кметовете Христо Дюкмеджиев, Христо Г. Данов, д-р Иван Кесяков, Божидар Здравков.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на Общината за 2024 година.

 • 00

  days

 • 00

  hours

 • 00

  minutes

 • 00

  seconds