Дискусия по обедно време в Пловдив с участието на Жил Льокок и Бернар Андрийо по покана на Френския културен институт в България

Дискусия по обедно време на тема: „Спортът като философия за живота“

📅28 октомври 2023 (събота), от 11:00 до 13:00ч.

📌 Народна библиотека „Иван Вазов “, Конферентна зала

Дебатът е отворен за широката публика.

Вход свободен. Осигурен е превод на френски и на български език.

В дебата ще участват френските специалисти по психология и съвременна философия на спорта Жил Льокок (Директор на Институт „Пиер дьо Кубертен, Париж) и Бернар Андрийо (Университет „Рене Декарт“, Париж – Сорбона).

Двамата автори ще дебатират с д-р Евелина Варджийска (Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Софийски университет „Св. Климент Охридски“

Модератор: д-р Боряна Ангелова-Игова, НСА „Васил Левски“, съставител на антология „Съвременни френски философи за спорта“. С участието на преводачката на книгата Мария Стоева.

Събитието дава уникалната възможност да се срещнете на живо с учени философи, които ще проследят българската следа във френската философия в лицето на Юлия Кръстева и Цветан Тодоров и в тази сложна философска материя ще открият спорта като житейска философия.

Събитието е мотивирано от излязлата наскоро на български език антология „Съвременни френски философи за спорта“, преведена по инициатива на Националната спортна академия „Васил Левски“, с подкрепата на посолството на Франция и на Френския институт в България. През 2023 г. е публикувана от издателство Жанет 45.

В Пловдив срещата се организира съвместно с издателство „Жанет 45“, Народна библиотека „Иван Вазов“, Философско-исторически факултет на Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ и „Клуб за ентусиазъм и професионализъм, диалогично пространство за учители по философия, гражданско образование“. Част е от есенната програма на Литературен фестивал Пловдив чете 2023 и Календара на културните събития на Община Пловдив и е подкрепено от Министерството на образованието и науката.

Препоръчваме да си запазите място през линка в eventbrite! 

The event is finished.