Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Сиела“ представя „От Балкана до Дунав“ – презареждане в Дунавска България

юни 10 @ 7:30 pm - 8:30 pm

Издателство „Сиела“

представя „От Балкана до Дунав“ – презареждане в Дунавска България.

С участието на авторите Гавраил Гавраилов, Весела Николаева и Михаил Михов.

Презареждане в Дунавска България

Българите рядко сме обединени около едно мнение. Дискутираме разпалено по всяка тема. Ние сме индивидуалисти, обичаме свободата, обичаме да се чувстваме независими. Векове наред сме били поставяни извън тази свобода и тогава погледът ни е бил отправян на север. Там сме я търсели – отвъд Дунав.

За българите Дунав винаги е била повече емоция, отколкото разум. По водите ѝ са плавали завоеватели, революционери, търговци и емигранти. Край бреговете ѝ са построени градовете, донесли европейската ни култура.

Дунавска България днес има много за преоткриване – тракийско и римско наследство, защитени територии и биоразнообразие, оперни фестивали, театри, манастири и храмове, вино и храна, вело и екстремен туризъм…

Искахме да разкажем за всичко това на повече хора. Започнахме от Северозапада, където гледахме опера под Белоградчишките скали, опитахме храната на турлаците и власите, летяхме с балон, влизахме в пещери, а вечерите пиехме гъмза и други местни сортове вино, които не те напиват, а само те опияняват.

Гостувахме и на банатските българи, запазили българското си самосъзнание и стремежа си към независимост над 200 години далеч от родните места. Все още има места, където животът е красив, хората са учтиви и усмихнати, а традициите се почитат. Едно такова място е столицата на банатчани – Бърдарски геран.

От Видин през Оряхово, Свищов и Русе, чак до Тутракан и Силистра – навсякъде се спирахме, за да поспрем за малко и времето. Да усетим омагьосването на възраждащия се някогашен блясък. Отбихме се и през местата, свързани от векове с голямата река – Белоградчик, Чипровци, Враца, Ловеч, Павликени, Разград.

Спуснахме се с каяк до Дунавските пясъчни острови, за да наблюдаваме пеликани и морски орли. Правихме си кратки разходки в околностите на градове и села сред съхранена природа и необятни гледки. И през цялото това време жадувахме да споделим тази емоция с повече хора.

И ето, че всичко това вече е събрано на едно място – „От Балкана до Дунав“.

Книгата е написана с много любов и след дълги пътешествия. Ако на моменти ви се струва емоционална и пристрастна – такава си е.

Дунавска България е любов от пръв поглед и за цял живот.

Нека я преоткрием заедно!

19.30 – клуб Fargo (в Дом на киното, ул. „Гладстон“ 1)

 

Детайли

Дата:
юни 10
Час:
7:30 pm - 8:30 pm
Категория за Събитие:

Място

Club Fargo при Дом на киното
ул. Гладстон 1
Пловдив , България

Организатор

Издателство Сиела
Уебсайт:
http://www.ciela.bg