Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Стоян Николов – Торлака за втория си роман „Автономията????“

юни 7, 2016 @ 9:00 pm - 10:00 pm

21.00 – „Петното на Роршах“ – на ръба на Капана (ул. „Йоаким Груев“ 36)

Издателство „Дива 2007“:

„Автономията????“ от  Стоян Николов – Торлака.

 

Да напишеш цял роман на диалект, още повече пък северозападен, и да използваш груб език и нецензурни думи в описанието на любов, семейни отношения и дори най-обикновени неща от всекидневието не звучеше като особено добра перспектива за успешна книга до  миналата есен. Тогава обаче на пазара се появи „Северозападен романь“ и разбърка клишетата.

Разбира се, грубият език е само повърхността, под която има и романтика, и смях, и истини, казани между редовете. Тази формула донесе успех и дебютната книга на Торлака стигна до хиляди читатели не само в Северозапада, а в цяла България, че и извън пределите й.

И ето я слеIMG_7130-aдващата логична крачка – продължението на романа – „Автономията????“. Със същия неподражаем стил, с познатия хумор, но и с малко повече сарказъм, с обичаните герои, но и с много нови, втората книга развива сюжета от първата, но го разклонява и в много неочаквани линии. А наред с историята, която разказва, авторът се осмелява да каже директно и много истини за тази България, в която живеем. И определено знае как да ни разсмее и разплаче в рамките на няколко страници.
За четящите, незапознати с колоритния северозападен диалект, е предвиден речник в края на всеки от романите.

Ето и някои от читателските отзиви за „Автономията????“:

Цветелина Иванова, Пловдив:
„Книги като тази карат хората да четат, да забравят ден ли е, нощ ли е, спи ли ти се, яде ли ти се, да нямат търпение за следващия ред, страница, случка.
Първите няколко глави на „Северозападен романь“ ми бяха леко трудни, но сега… историята върви толкова гладко, че човек се чуди дали някой не я разказва наживо. Чисто по женски ме грабна любовта на Свилен и Любка, но покрай нея… има толкова красота в този език, а все повече бягаме от него.
Книгата ти е прекрасна, малко брутална, леко цинична, до болка смешна. Пълен калейдоскоп от емоции – и плаках, и се смях, и страдах (ама може ли така да убиеш един от любимите ми герои накрая!?), и научих много нови неща – за народопсихологията, за традициите, за езика.

Цветанка Севдина, Дупница:
„Арекса ми, млогу ми арекса таа книга!
J
Имаме нужда от „писатейе“ като Торлака, умеещи да разкажат съвременните саги за цинизма на епохата, в която живеем. „Северозападният романь“ е неповторим, а в „Автонмията????“ историята на героите от романя продължава, но на преден план излизат политическите и социални проблеми, хуморът е малко по-злобничък.  Последната глава на книгата е изцяло в духа на „Под манастирската лоза“ на Елин Пелин. Торлака пише много интелигентно, преплита митологични и фолклорни пластове, остро социалната тематика не е досадно дидактична и лекото прекаляване с диалектните фрази е търпимо.
Очаквам с нетърпение следващия том от „Сага за Чворовитите „!“

Тук можете да видите и някои от медийните изяви на автора:
„Роби на кого?“ – Торлака в БНТ, „Панорама“

„Литературата трябва да бъде част от реалността“ – интервю за „Аз чета“

Северозападът оцелява с насмешка към несгодите“ – интервю за сайта Peika.bg

„Северозападен романь“ – в предаването „Тази събота“ по BTV

Интервю със Стоян Николов в сутрешния блок на БНТ „Денят започва с култура“
Повече информация за автора и книгите му може да откриете на фейсбук страницата @Торлака

Детайли

Дата:
юни 7, 2016
Час:
9:00 pm - 10:00 pm
Категория за Събитие:

Място

„Петното на Роршах“ – на ръба на Капана
ул. „Йоаким Груев“ 36
Пловдив, 4000 България
Уебсайт:
https://www.facebook.com/clubpetnoto/