Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

„Пианото и пианистът – една почти любовна история“ от проф. Снежана Симеонова.

юни 8, 2016 @ 5:30 pm - 6:30 pm

Културен център на Радио Пловдив (Студио 1)

Издателство „Летера“:

„Пианото и пианистът – една почти любовна история“ от проф. Снежана Симеонова.

Разходка из книгата с музика и слово.

Какво представлява книгата и към кого е адресирана?

Тя е нестандартен опит да се потърсят решения за трудности и предизвикателства, които възникват в ежедневната ни работа с пианото – към ученици, студенти, преподаватели и всички, за които този инструмент е част от живота им. Различен и забавен (понякога) поглед към пианистичната проблематика – за всеки друг, който разгръща тези страници.

Какво ще открием в нейните редове?
Един по-особен подход към „взаимоотношенията“ между пианиста и пианото, към проблемите и удовлетворението, възникващи в резултат на това „обвързване“. Той категорично не противоречи с нищо ценно и доказало се с времето в областта на клавирното обучение и практика.

Какво можем да очакваме от нея?
Преди всичко – да провокира въображението, да разкрие огромната му роля в изграждането ни като артисти, музиканти и инструменталисти.

Тя съдържа конкретни идеи и предложения за това, как да избегнем често допускани грешки или да преодоляваме възникнали технически препятствия; подсказва как да направим заниманията с инструмента по-интересни, по-предизвикателни и по-ползотворни; запознава с определени стилови особености при интерпретация на клавирни творби от някои най-често изпълнявани композитори; поднася различни любопитни факти.
Останалото нека всеки може да открие сам за себе си.

И като бонус: част от текста е илюстриран със забавните или сериозни рисунки на Весела Статкова, които могат да ни накарат да се усмихнем или замислим.

Снежана Симеонова е професор по пиано в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Концертира предимно като камерен изпълнител в страната, Германия, Молдова, Полша, Финландия, Китай, Италия. Осъществила е записи за наши и чужди радио- и ТВ станции. Автор е на редица научни и научно-методични разработки в областта на Бароковата клавирна интерпретация, предизвикателствата на педагогическата работа, психологическите аспекти на клавирното изпълнителство, музикотерапията. Нейни са единствените у нас и високо оценени монографии върху изпълнителската проблематика на Й. С. Бах: „Инвенции и симфонии за клавир
– специфика на изпълнителския подход“ и „Видими и невидими пластове в Баховата клавирна тъкан“. Води майсторски класове по пиано в Италия, Дания, Испания, Литва, Полша, Швеция, Финландия, Германия, Китай.

Детайли

Дата:
юни 8, 2016
Час:
5:30 pm - 6:30 pm
Категории за Събитие:
,

Място

Културен център на Радио Пловдив (Студио 1)
ул. Дондуков-Корсаков 2
Пловдив, 4000 България
Уебсайт:
http://bnr.bg/plovdiv

Организатор

Издателство Летера
Уебсайт:
http://www.lettera.bg/bg/index.php